Beyin sarsıntısı uzmanları Haber7’ye konuştu: 5-6 büyüklüğünde depremler olabilir
-
News7 – ÖZEL
Malatya’nın merkez üssü yeşilyurt İlçede meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından saat 16.40’ta 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. geçen gün yeşilyurtKent merkezinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu ve 23 kişi yaralandı.
Son dönemde 5 civarında meydana gelen depremler endişe yaratırken, uzmanlardan değerli açıklamalar geldi.
1-2 YIL DAHA FAZLA 5-6 BOYUTLU SHHAS SAHİBİ OLABİLİR
deprem uzmanları prof. Dr. Okan TüysüzVe Dr. Süleyman Başa Haber7Değerli açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin artçı sarsıntılarının 1-2 yıl daha devam edebileceğini kaydeden uzmanlar, tüm katmanların aynı anda hareket etmediğini ve yeni depremlerin oluşabileceğini söyledi.
5 ve 6 büyüklüğünde sarsıntı olabileceğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bölgedeki artçı sarsıntılar bir yıl veya daha uzun sürebilir. Artçı sarsıntılar, ana depremin 1 büyüklüğünden daha az altında gelişebilir.” söz konusu.
Zemin katmanının katman katman olduğunu belirten Dr. Süleyman Başa, Normalde bu kadar büyük bir hareket doğal olarak bir dereceye kadar düşük artçı şoka sahiptir. 7.8 dersek 6.7’ye kadar artçı olabilir. Aslında, o depremlerin bu büyüklükte artçı sarsıntıları oldu. Ancak 5.5 büyüklüğündeki alt seviyede artçı sarsıntıların olması çok normal. Çünkü yer altında bir deprem olduğunda tüm katmanlar aynı anda yok olmuyor. Bazı sert katmanlar geri geliyor. Onlar da bu baskı arttıkça kendilerini tamamlarlar. Bunu bir pasta tabakası olarak düşünün. Pasta tabakasının bir tarafını kaydırıyorsunuz ve diğer tabakalar onun yanına geliyor. Yani bu, kendi kendini düzelttiği anlamına gelir. Bu tür artçı sarsıntıları 1-2 yıl daha bölgede hissedebiliriz. Bu tür depremlerde orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılar yıkılabilmektedir.dedi.
GOOGLE, SHAKE’DEN NASIL HABERDAR OLDU?
Malatya’daki 5.3 büyüklüğündeki depremi Android telefonlarda 10-15 saniye önce yaptığı bildirimle uyaran Google’ın bu sarsıntıdan nasıl haberi olduğu da merak konusu oldu.
Depremin saniyeler öncesinden bilinebildiğine dikkat çeken Tüysüz, “ Depremde iki dalga vardır. Biriniz diğerinden biraz daha yavaş. Hızlı dalgayı ölçtüğünüzde, saniyenin ardından geleceğini bilirsiniz. Sistem ona göre çalışıyor. Ancak zaman farkı çok az olduğu için çalışmaz. Bulunduğu yere göre 5, 10 ve 20 saniyedir. Merkezden ne kadar uzaksa, süre o kadar uzun olur. İstanbul’da bir sistem çalışıyor. Ama elektriği ve doğalgazı kesmek için kullanılıyor.” söz konusu.
P ve S dalgaları ile depremin saniyeler öncesinden tahmin edilebileceğini belirten Basa, “ Deprem olmadan önce elektriği ve suyu kesen sistemler var. Dünya çapında kullanılırlar. Google hangi sistemi kullanıyor bilmiyorum ama depremden önce gelen sinyalleri ölçen cihazlar var ve 10-15 saniye önce uyarı veren sistemler var. Onlar da bu sistemi kullanıyor olabilir.dedi.