BBP Başkanı Destici ekonomiyi değerlendirdi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye’nin ekonomik açıdan umutlu olması için birçok neden olduğunu belirterek, 21. yüzyılın Türk yüzyılı olacağını söyledi.
Partisinin “Aşkımız Türkiye, Hedef 2023” sloganıyla bir otelde düzenlediği “Bilgilendirme, İstişare ve Dayanışma Toplantısı”nda konuşan Destici, şunları söyledi: 5 Nisan 1994 ekonomik krizi, 28 Şubat 2001 ekonomik krizi kriz, Danıştay baskını, Hrant Dink cinayeti, 367 krizi, Ergenekon davası. MİT krizi, Gezi olayları, 17/25 Aralık süreci, 6-8 Ekim olayları ve 15 Temmuz darbe girişiminden bahsederek, bu olayların ekonomiye olumsuz etkilerini anlattı.
Tüm olaylarda uluslararası güç gruplarının parmak izlerinin bulunduğuna dikkati çeken Destici, Suriye’deki gelişmeler ve göç konusuna da vurgu yaptı.
Türkiye’nin durumunu veriler ışığında anlatan Destici, “Göreceksiniz ki hem içimizdeki hem de çevremizdeki olumsuz gelişmelere rağmen pek çok açıdan AB ortalamasını yakalamış durumdayız. 21. yüzyılın Türk yüzyılı olacağına inanıyoruz. şimdilik bölgesel bir güç olarak dünyadaki etkinliğimizi her geçen gün artırıyoruz.İnanıyorum ki çocuklarımız ve torunlarımız küresel bir güç olan Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olarak yaşayacaklardır.” terimleri kullandı.
Babacan’a Eleştiri
Yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların Türkiye’yi olumsuz etkilediğine işaret eden Destici, hükümetin bazı olağanüstü tedbirler almak zorunda kaldığını ifade etti.
Bu sürecin iki değerli sebebi olduğunu anlatan Destici, şöyle konuştu:
“Birincisi geçmiş yıllarda uygulanan düşük kur, yüksek reel faiz politikası. Yani Ali Babacan’ın politikaları. Bu politika çok uzun bir süre ekonomik bilgiler dikkate alınmadan sürdürüldü. Bunun en son sonucu şu oldu: Cumhuriyet tarihimizde çok büyük bir mali cari açık, ülkemizin döviz ihtiyacı üzerindeki gerilimi artırmış, kurların kontrolden çıkmasına ve dolarizasyonun olağanüstü seviyelere çıkmasına neden olmuştur. Millet İttifakı’nın ekonomiyi teslim edeceği kişi olarak bu cari açığın, yüksek enflasyonun, dış borçlanmanın başındaki kişiydi. Hamdolsun Türkiye kurtuldu. İkinci faktör de dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci. bütün dünya. Ukrayna-Rusya savaşı bu işin tuzu biberi oldu” dedi.
İthalat ve ihracata ilişkin rakamları paylaşan Destici, başta muhalefet olmak üzere bazı sektörlerin felaket tellallığı yaptığını söyledi.
Destici, “Ancak rakamlara baktığımızda durumun söylendiği gibi olmadığını görüyoruz. Birkaç yıl öncesine göre olumsuz bir değişim var ama son 15 yılın ortalamasına bakarsanız bu çok daha kötü.” Geçmişte iyi olarak değerlendirilen uzun yıllardaki ekonomik performansın bugünden daha kötü olduğu görülecektir.Türkiye özellikle son 5-6 yılda yıllık performansı ile 193 ülkenin ortasında yıldız gibi parlamaktadır. Bu da gösteriyor ki, kararlarımızı alırken oburların etkisinde kalmaz, ülkemizi bağımsız, gerçekçi ve ayakları yere basan politikalarla yönetirsek çok daha güçlü oluruz.” ifadeleri kullandı.
BBP’nin kurulduğu günden bu yana kim ne derse desin inandığı gerçeklere ‘evet’ dediğini kaydeden Destici, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yanlış bulduğumuz bir şeyin karşısında durduk. Yaptığımız hiçbir şeyden pişman olmadık. Önce milletimiz, devletimiz dedik. Önceliğimiz kendimizi değil, milletimizin istiklal ve istikbali idi. Bundan sonra da bu anlayış ve duruş devam edecektir. Şehit önderimizin emanetine ve unsurlarına sımsıkı sarılacağız.Hiçbir şeyden korkmadan doğruları konuşacağız,savunacağız ve yücelteceğiz.İşte bu yüzden Cumhur İttifakı içindeyiz,bunun için halkla yürüyoruz ve son Bu yürüyüş sizlerin desteğiyle yeniden zaferle sonuçlanacaktır.”
Toplantıya Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile iş ve ekonomi dünyasının temsilcileri katıldı.